Πυθαγόρειο νηπιαγωγείο, οπαδός του ελευθερία, όχι αναρχία.

Μόνο δωρεάν υλικό και παρουσιάσεις, χωρίς εγγραφή. Σχόλια προαιρετικά αλλά επώνυμα! Απαραίτητη η αγάπη για τη διδασκαλία και τους μικρούς-μεγάλους ανθρώπους.

Καλή πλοήγηση!

Συνολικές προβολές σελίδας

4.12.15

Γιορτάζουμε την Παγκόσμια ημέρα ΑμεΑ

Με το πρόγραμμα που κάνουμε  δε θα μπορούσαμε να μην γιορτάσουμε την παγκόσμια ημέρα που είναι αφιερωμένη στα ΑμεΑ.
Είχαμε τη μεγάλη τιμή να μας επισκεφθεί στο σχολείο η συνάδελφος, αγαπημένη φίλη, συμμαθήτρια στο Θέατρο Ημέρας με τον Κουρετζή αλλά και προϊσταμένη του ΚΕΔΔΥ Σάμου, Ελένη Μακρή.
Ήρθε και μάγεψε πραγματικά τα παιδιά. Ενωθήκαμε με το ολοήμερο τμήμα και γίναμε μια μεγάλη παρέα. Η κυρία Μακρή τα ρώτησε τι καταλαβαίνουν όταν ακούν τη λέξη "ανάπηρος" ή "άτομο με ειδικές ανάγκες". Τα βαθιά ριζωμένα στερεότυπα στα παιδιά που δε συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ξεκάθαρα: σημαίνει "αρρώστια", σημαίνει κάποιος σε "καροτσάκι", κάποιος "τυφλός", μέχρι εκεί. Το κλασικό εξέπληξε την κυρία Ελένη ονοματίζοντας τις κατηγοριοποιήσεις και επεξηγώντας. Τους εξήγησε τι ακριβώς κάνει στο ΚΕΔΔΥ  και πως στηρίζει τα παιδιά με κάποιες ανάγκες να ζουν  τη ζωή τους καλύτερα μέσα στην τάξη.


Ύστερα μας μίλησε για το φίλο της το Μίλτο που είχε ένα ατύχημα με τη μηχανή και έγινε τετραπληγικός αλλά δεν τα παράτησε, αφού πέρασε δύσκολα στην αρχή μετά αποφάσισε να περνάει όμορφα τη ζωή του. Τώρα δουλεύει, παντρεύτηκε, έγινε μπαμπάς καλός και είναι η αιτία που εκείνη επέλεξε να ασχοληθεί με την ειδική αγωγή.
Κι ο φίλος της ο Μίλτος ήρθε μαζί της. Τον βοήθησε να μπει μέσα, γιατί κάποιες φορές μπορεί να χρειάζονται τη βοήθειά μας τα άτομα με κάποιες ανάγκες, γιατί ανάγκες και μάλιστα ειδικές έχουμε όλοι μας.




 Ο Μίλτος μας μίλησε για τη ζωή του και πως φροντίζει να περνάει όμορφα με την οικογένεια και τους φίλους του. Τα παιδιά τον βομβάρδιζαν με ερωτήσεις για το ατύχημα, για τη μηχανή, για τα παιδιά του για τους μαθητές αλλά μια που καλογνωρίστηκαν έφτασαν να τον ρωτάνε αν πίνει σούμα, μπύρα και κρασάκι!!!

Ο πολύ θετικός στη ζωή Μίλτος μα ς χαιρέτησε προσωρινά και εμείς παίξαμε βιωματικά παιχνίδια προσπαθώντας να μπούμε έστω και για δευτερόλεπτα στη θέση ενός ατόμου που δυσκολεύεται στην όραση ή στην ακοή.
  • Το ένα παιδί οδηγός έκανε κάποιο θόρυβο ώστε να μπορεί να τον ακολουθεί ο μη βλέπων.
  • Στη δεύτερη φάση ο μη βλέπων με τον οδηγό του ακολουθούσε μια πορεία  και όταν σταματούσε προσπαθούσε να μαντέψει σε ποιο σημείο της τάξης μπορεί να βρίσκεται.





  •  Έπειτα παίξαμε το παιχνίδι της χειλεανάγνωσης και προσπαθούσαμε να μαντέψουμε τη λέξη ή την πρόταση που έλεγε ο καθείς μας.

 
Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε μια ισπανική ταινιούλα για τη σχέση της μικρής Μαρίας και ενός τετραπληγικού αγοριού. Πραγματικά όμορφο βίντεο.

  • Δώσαμε το δώρο που φτιάξαμε, μια μεγάλη αφίσα με πολύ αγάπη και χρώματα, αποχαιρετώντας την κυρία Ελένη και υποσχόμενοι πως θα κάνουμε αυτό το ραντεβού, τη συγκεκριμένη μέρα κάθε χρόνο, έτσι ακριβώς, σα μια γιορτή για τη ζωή!
Φάγαμε, βγήκαμε διάλειμμα, έπειτα συζητήσαμε για ό,τι μας έκανε εντύπωση, μας έμεινε, μας άρεσε και τελικά μάθαμε. Όμως οι εκπλήξεις δεν είχαν τελειώσει!
Τα παιδιά μου δούλεψαν πραγματικά σκληρά όλο αυτό το διάστημα και τσέκαρα κι εγώ σήμερα πόση παιδεία έχουν αποκτήσει σχετικά με το θέμα. Γι' αυτό και άξιζαν την ανταμοιβή που τους είχα ετοιμάσει... μετάλλια! Πήλινα χαμογελαστά κίτρινα προσωπάκια, ένδειξη φιλίας και αγάπης. Τα μετάλλια ενός άξιου και εκπαιδευμένου φίλου και συνοδού ατόμων με ειδικές ανάγκες. Φορέσαμε τα μετάλλια μας, φωτογραφηθήκαμε και χειροκροτήσαμε στη νοηματική!!!


Κι όμως οι εκπλήξεις δεν έχουν σταματήσει εδώ για τα παιδάκια μου. Αύριο που θα έρθουν στο σχολείο θα ανακαλύψουν ο Μίλτος ήρθε για να μείνει με ένα γράμμα στα χέρια του από την κυρία Ελένη. Ο Μίλτος από δω και μπρος θα είναι μαζί μας σε μια γωνίτσα και θα μαθαίνει μαζί μας. Τόσο πολύ μας αγάπησε!


Στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον κύριο Σταύρο Μακρογιάννη που ανταποκρίθηκε άμεσα και με αγάπη στη λεπτομέρεια στη συγκεκριμένη παραγγελία του τετραπληγικού φίλου μας του Μίλτου.
 ...
Και να λοιπόν ο Μίλτος ο φίλος μας που βρήκε τη θέση του στην τάξη μας και αφού του σφίξαμε ένας - ένας το χέρι και μας χάιδεψε κάθισε στην άκρη και παρακολούθησε το μάθημα κι αυτός!

Θα γράψουμε γράμμα στην κυρία Ελένη για την ευχαριστήσουμε. Ψηφίσαμε και την αγαπημένη μας αφίσα για να της στείλουμε δώρο και με μεγάλη πλειοψηφία κέρδισε το πορτραίτο της Φρίντα Κάλο το οποίο και θα της δώσουμε με πολλή αγάπη!


Και του χρόνου!  
 

6 σχόλια:

  1. Mπράβο Μαρία και δικαιολογημένη η χαρά σου! Το αποτέλεσμα φαίνεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ Νίκη μου! Ειδικά φέτος την αγαπήσει και την έχω πονέσει αυτή τη δουλειά! Ευχαριστώωωωω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος6/12/15

    Μαρία σπουδαίο έργο!! πραγματικά με συγκίνησες , πολύ ευαίσθητο θέμα , θέμα καρδιας και ψυχής.καλή συνεχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μπράβο κορίτσι........απίθανη δουλειά !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αποτελείς πρότυπο για εμάς Μαρία.... σε θαυμάζω απεριόριστα! δεν χορταίνω να επιβραβεύω την πάντα εξαιρετική δουλειά σου! Χίλια μπράβο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ!!! ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ!!! ΠΗΓΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

.

.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ