Πυθαγόρειο νηπιαγωγείο, οπαδός του ελευθερία, όχι αναρχία.

Μόνο δωρεάν υλικό και παρουσιάσεις, χωρίς εγγραφή. Σχόλια προαιρετικά αλλά επώνυμα! Απαραίτητη η αγάπη για τη διδασκαλία και τους μικρούς-μεγάλους ανθρώπους.

Καλή πλοήγηση!

Συνολικές προβολές σελίδας

25.6.12

Ο ΜΠΑΡΜΠΑ-ΣΤΑΘΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

Φέτος δουλέψαμε στο Νηπιαγωγείο πάρα πολύ τον τομέα των μαθηματικών. Με αφορμή το βιωματικό εργαστήρι που μας έκανε η σχολική μας σύμβουλος, η κυρία Μοσχοβάκη, πήραμε πολλές ιδέες για δραστηριότητες στον τομέα μαθηματικά. Ένας σημαντικός παράγοντας  θεωρώ ότι ήταν το εκπαιδευτικό σενάριο στο οποίο εμπλέκονταν όλες οι δραστηριότητες. 
Καμιά φορά οι καλύτερες ιδέες είναι αυτές που κατεβάζουμε επί τόπου στην τάξη. Έτσι για να εισάγω τις πρώτες δραστηριότητες μαθηματικών είπα στα παιδιά ότι έχω έναν πολύ καλό φίλο τον "μπάρμπα-Στάθη" που μένει στους Δρακαίους (το πιο απόμακρο χωριό της Σάμου, εκεί όπου τελειώνει ο δρόμος) και καλλιεργεί βιολογικά προϊόντα. Παίξαμε με τα μήλα και τα πορτοκάλια του μπαρμπά-Στάθη, τα ζώα της φάρμας του, μιλήσαμε για τα βιολογικά προϊόντα, μας έστειλαν υλικό κι άλλα μέλη της οικογένειάς του, παντρέψαμε το γιο του, γνωρίσαμε τη γυναίκα του, τα εγγόνια του, τα βαφτιστίρια του. Κι όλα αυτά πάντα με δραστηριότητες και παιχνίδια μαθηματικών. 
Για να το κάνω και λίγο πιο ενδιαφέρον τους βρήκα και φωτογραφία του "μπάρμπα-Στάθη" κι έτσι ενίσχυσα την υποψία της ύπαρξης του γεωργού από τους Δρακαίους (που εννοείται πως ψάξαμε στο χάρτη να βρούμε που μένει στη Σάμο).


Παίξαμε με το όνομά του, μιλήσαμε για υγιεινή διατροφή και γενικότερα άνοιξε πάρα πολύ το θέμα από το πουθενά (κι αυτό είναι το μαγικό στο νηπιαγωγείο). Αφού στο τέλος τα παιδιά με ρωτούσαν καθημερινά: "Σου έστειλε δέμα ο μπάρμπα-Στάθης σήμερα κυρία;".

Τα εύσημα για όλο αυτό το κατόρθωμα ανήκουν σε όλες τις συναδέλφους που μοιράστηκαν τις εργασίες τους μαζί μας, και από Χίο και από Σάμο, καθώς και στην κυρία Μοσχοβάκη που μας οργάνωσε. 
Το υλικό από τις δραστηριότητες των μαθηματικών μπορείτε να το βρείτε στο σάιτ της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου εδώ.


Υ.Γ.: Στέλνω ιδιαίτερους χαιρετισμούς στη συνάδελφο, Αναστασία Β. από Χίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.

.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ