Πυθαγόρειο νηπιαγωγείο, οπαδός του ελευθερία, όχι αναρχία.

Μόνο δωρεάν υλικό και παρουσιάσεις, χωρίς εγγραφή. Σχόλια προαιρετικά αλλά επώνυμα! Απαραίτητη η αγάπη για τη διδασκαλία και τους μικρούς-μεγάλους ανθρώπους.

Καλή πλοήγηση!

Συνολικές προβολές σελίδας

16.9.13

Ο ΕΑΥΤΟΣ ΜΟΥ - ΤΟ ΦΥΛΟ ΜΟΥ - ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

Πρώτη εβδομάδα πρωί και είπα να ξεκινήσουμε με το αγαπημένο θέμα τον παιδιών: τον εαυτό τους. Σκέφτηκα να κάνουμε  μικρά παιχνίδια μαθηματικών με βάση το φύλο.
  • Για αρχή το κάθε παιδί καλείται να απαντήσει αν  είναι αγόρι ή κορίτσι. Ανάλογα με την απάντηση παίρνει ένα πλαστικοποιημένο κορίτσι/αγόρι (χρησιμοποίησα παιδάκια από εδώ) και το κολλάει στη σωστή στήλη του κανσόν. 

  • Έπειτα καλείται να τραβήξει μια γραμμή στο  φύλλο που είναι αναρτημένο (εγώ το εκτύπωσα σε κίτρινο και το πλαστικοποίησα για να το χρησιμοποιώ με το μαρακδόρο που σβήνει και να το έχω μόνιμα).


  • Στο τέλος μετράμε τα αγόρια και τα κορίτσια στο κανσόν και γράφουμε τον αριθμό. Τσεκάρουμε και στη στήλη με τις γραμμές, γράφουμε κι εκεί το αριθμό του κάθε φύλου. Με αφορμή αυτή τη δραστηριότητα μπορώ να εισαγάγω πιο εύκολα την καθημερινή ρουτίνα μαθηματικών όπου προσθέτουμε αγόρια και κορίτσια ( για περισσότερα δες εδώ).
  • Το κάθε παιδί παίρνει το ατομικό φύλλο εργασίας, ζωγραφίζει το φύλλο του και συμπληρώνει τους αριθμούς στα κουτάκια.


  • Δεύτερο παιχνίδι με τους αγαπημένους Πατάτες των παιδιών (και του γιου μου εξ ου και η μεγάλη ποικιλία κομματιών). Χωριζόμαστε σε 2 ομάδες: αγόρια με τον κύριο πατάτα, κορίτσια με την κυρία πατάτα. Η κάθε ομάδα ρίχνει το ζάρι κι ανάλογα με τον αριθμό προσθέτουν τόσα μέρη σώματος κι αξεσουάρ. Στόχος είναι να συμμετέχουν όλοι, να ονοματίσουν μέρη σώματος, να μετρήσουν ζάρι και κομμάτια, να κάνουν αστείους συνδυασμούς και να το διασκεδάσουν! Εμείς ήδη το κάναμε!

 

  • Ένα άλλο παιχνίδι σχετικό με τον εαυτό που θα κάνω την επομένη είναι ο μυστικός καθρέπτης. Πρόκειται για ένα παιχνίδι που μας είχαν μάθει χρόνια πριν οι ειδικοί του "Φάρου". Έχω ένα κουτί καρδιά και μέσα έχω κρύψει έναν καθρέπτη. Λέω στα παιδιά πως εκεί μέσα είναι κρυμμένο ένα μοναδικό, σπάνιο και ξεχωριστό ανθρωπάκι. Κάθε παιδί καλείται να δει το μοναδικό ανθρωπάκι, χωρίς να πει στους άλλους τι είδε. Αφού περάσουν όλα τα παιδιά, χωρίς να μιλάμε καθόλου τους ζητώ να ζωγραφίσουν αυτό το μοναδικό και υπέροχο ανθρωπάκι που είδαν (κοινώς τον εαυτό τους). Το κάνω κάθε χρόνο και τους αρέσει πολύ, ειδικά αν το παρουσιάσουμε με ένα λίγο μαγικό και θεατρικό τρόπο.

5 σχόλια:

  1. μπήκατε για τα καλά στο "κλίμα"
    αγαπώ πολύ το παιχνίδι με τον μυστικό καθρέφτη..... μοναδικό !!!!!
    επι της ευκαιρίας.....πέρνα Μαράκι να πάρεις και ένα βραβειάκι, που σε περιμένει !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΝΑ'ΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑΚΙ! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ! ΘΑ ΠΕΡΑΣΩ! ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΩΠ ΠΟΤΕ ΤΑ ΚΑΝΑΤΕ ΑΥΤΑ !!!!!!!!ΘΑ ΣΕ ΚΛΕΨΩ !!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

.

.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ